WINIARNIA

Winiarnia to dawny budynek inwentarski zbudowany z białego kamienia tzw. opoki charakterystycznego dla regionu Małopolskiego Przełomu Wisły. Podczas remontu i adaptacji część ścian pozostawiono w stanie naturalnym, co znacząco podnosi urok budynku i działa magicznie na klimat prowadzonych tu degustacji i winnych dysput.
Mamy tu do pokazania trzy niewielkie pomieszczenia:
- winiarnię gdzie prowadzone są prace winifikacyjne polegające na oddzieleniu jagód od szypułek, prasowaniu miazgi w celu uzyskania moszczu gronowego,
- ceglaną piwnicę ze stropem łukowym, gdzie prowadzona jest fermentacja moszczu oraz leżakowanie wina w kadziach i butelkach,
- salę degustacyjną z osiemnastoma miejscami, gdzie degustujemy miejscowe dionizjaki, opowiadamy o winnicy i tworzeniu wina.
Degustacja
Oferujemy dla grup zorganizowanych od 6 do 18 osób w okresie maj-listopad, najchętniej w weekendy: spacer po winnicy z kieliszkiem wina, pokaz sprzętu winarskiego, degustację kilku gatunków lokalnego wina, deskę serów, wędlin i pieczywo. Prosimy o wcześniejszy kontakt telefoniczny w celu ustalenia terminu wizyty.
Jakość
Jakość naszych win budujemy poprzez ręczny zbiór i selekcję owoców oraz ograniczanie plonów polegające na stosowaniu tzw. zielonych zbiorów, po to by z krzewu powstała tylko jedna butelka wina. Fermentacja w kadziach ze stali nierdzewnej w kontrolowanej temperaturze zdecydowanie wpływa na świeżość i owocowy styl produktu końcowego.
unnamed (2)
unnamed
deg 2
deg 1